Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 16 november 2014

Oäkta barn i Skåne

Av Tant Grön - 16 november 2014 14:23

Har tagit på mig ett uppdrag att registrera oäkta barn i Skåne - det är Skånes Genealogiska förbund som vill ha detta gjort och eftersom jag har gott om tid och intresset, så tog jag på mig att pyssla med det här. Första socken är Degeberga och sen fortsätter jag med Everöd, till att börja med.


Det är alltid intressant att fundera över dessa oäkta barn och deras mödrar. Jag upptäckte ganska fort att vid en viss gård i Degeberga så blev pigorna med barn på löpande band - självklart skenar fantasin iväg och det jag tänker är självklart att det var bonden som inte kunde hålla sig i skinnet. En del pigor var unga: 19-20 år... undrar naturligtvis vad det blev av dessa pigor och deras barn, men det går självklart att forska vidare på.


Det finns även några lite äldre pigor som blev med barn, på den tiden antagligen sedda som gamla eftersom de var runt 40 år och över... det var även några änkor som fick oäktingar... och några mamseller, vilket naturligtvis betyder att det var 'finare' flickor. Tanken att göra någon sorts sammanfattning vaknar så klart, får se vad jag gör av det... men nyfiken blir jag.


Det finns också barn och mödrar som inte överlever... Och det här är bara lite drygt 100 år sedan - tiderna har förändrats väldigt mycket. På den tiden var kvinnorna helt beroende av att ha en försörjare och männen av att ha någon som skötte hushållet - det var inte helt ovanligt att änklingar gifte sig med pigor som var mycket yngre än dem själva... Ibland hände det också att änkor gifte sig med drängar som var betydligt yngre än dem själva.


Oäkta barn dvs barn som föddes utanför äktenskapet, med eller utan erkänd fader, fanns det oavsett ganska gott om, så det lär bli en del innan jag är färdig med alla socknar i Skåne - jag vet inte hur många socknar som är färdiga i dagsläget, men antagligen inte speciellt många om jag har förstått det rätt.


En tankeställare som kan behövas i sammanhanget: vi har ett väldigt bra skyddsnät idag och det vore en stor skam om vi tillåter detta skyddsnät att monteras ner ytterligare!



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - Fredag 9 feb 12:08

En intressant intervju för den som har tid och lust. Det kan vara vettigt att höra vad Putin har att säja och läs gärna även kommentarerna till videon. Får hoppas att den får ligga kvar annars finns den även på Rumble.   Tucker Carlson Interviews...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 08:47

Vi har ju överlag blivit itutade att grönsaker, frukt och bär, rotsaker osv är bra för oss människor för att vi ska få i oss tillräckligt med näring, fibrer osv. Faktum är att väldigt många växter av allehanda slag är giftiga. Alla Solanumväxter är e...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 06:11


Belgiens bönder trappar upp protesterna!      Dramatic Scenes At EU Parliament      ...

Av Tant Grön - Måndag 5 feb 20:04


Izabela om bondeprotesterna runt om i Europa (utom i Sverige!): No Farmers - No Food - No Future     Farmer's protest in Europe - CNN     ...

Av Tant Grön - Lördag 3 feb 05:50


I denna video pratar Izabela om krigen under jorden, i tunnlar som finns överallt på vår Jord och som många har pratat om under flera år nu. När det gäller tunnlar under haven som kanske känns helt omöjligt att tro på, får man tänka att för många tus...

Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards