Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 21 augusti 2009

10 000 timmar!

Av Tant Grön - 21 augusti 2009 18:29

Hittade en intressant artikel igen i min favorittidning Illustrerad Vetenskap, senaste numret dvs 12. Enligt en undersökning måste man öva i 10 000 timmar för att nå mästarklass - oavsett område! Det säjer en hel del!


Medfödd talang räcker inte för att nå framgång, enligt artikeln. Det kräver dessutom alla dessa timmar av koncentrerad insats för att man ska lära sig att behärska ett område (t ex författare, klassisk pianist, violinist, idrottsstjärna). Malcolm Gladwell har skrivit en bok i ämnet: Outliers - The Story of Success. I boken samlar han flera undersökningar som visar att myten om talangen som utan vidare bemästrar en konst till perfektionism just är en MYT!


En svensk psykolog, K Anders Ericsson genomförde en undersökning vid Berlins musikakademi, där han delade in violinister i tre grupper: dom bästa, dom skickliga och så resten som antagligen skulle bli på sin höjd musiklärare. Alla elever tillfrågades om hur många timmar dom övat genom åren. Samtliga hade börjat spela i femårsåldern och övade under ett par år lika mycket dvs två-tre timmar per vecka. När samtliga fyllde åtta började dom som till slut blev bäst att öva mer, för att i 20-årsåldern vara uppe i mer än 30 timmar per vecka. Elitviolinisterna hade då lagt sammanlagt ca 10 000 timmar på sina instrument.


Bill Gates, en av väldens rikaste män, kunde inte heller ta några genvägar! När han startade sin framgångsbana vid tidig ålder hade han många års datorprogrammering bakom sig redan - han började 1968 då hans skola införskaffade en dator som eleverna kunder programmera! Från den dagen programmerade Gates dag och natt under fem års tid, enligt artikeln: från åttonde klass tills han var klar med gymnasiet. Så... när han hoppade av Harvard och startade företaget Microsoft hade han suttit framför datorn under stor del av sin ungdom - många timmar blev det!


Så... den som vill bli expert inom nåt område vilket som, måste lägga ner minst 10 000 timmar av sin tid till just det ämnet. Därför kan man ju säja att det inte alltid är dom mest begåvade som blir bäst - det är dom som har mest tålamod och intresse av att lägga ner den tid det behövs för att nå framgång. Man måste vara ganska ensidig, enligt mitt sätt att se det!


Personligen avstår jag gärna sån framgång ty och emedan jag tycker det verkar alltför trist att lägga ner så mycket tid på en enda sak! Jag föredrar att kunna lite om mycket... Fast jag kan ju säja det, att visst känns det att vissa saker verkligen sitter i ryggmärgen: sånt som jag hållit på väldigt mycket med yrkesmässigt alltså.


Enligt Malcolm Gladwells undersökningar tyder nåt alltså på att 10 000 timmar utgör en nedre gräns för hur mycket man måste träna för att briljera inom sitt område. Det bekräftas även av en rad experter bl a neurologen Daniel Levitin: "Det är som om det är den tid det tar för hjärnan att tillägna sig allt som den behöver veta, för att uppnå total behärskning"


Så då vet vi det - vi som inte är några elitmänniskor av nåt slag! Vi har övat alldeles för lite...



 
 
amaira

amaira

22 augusti 2009 10:42

10 000 timmar. Åtta timmar dagligen så tar det 3,4 år att bli expert. Men då får man inte ta ledigt någon dag, då tar det genast längre tid :-D
"Nörd" kallas dessa experter; människor som brinner för något speciellt.
Trevlig och intressant blogg du har förresten! Hälsar amaira :-D

http://www.blogger.com/profile/0716511502319725166

 
Ingen bild

Tant Grön

22 augusti 2009 11:46

Tack för det amaira! :o)

Ja det kräver många år för att bli expert och tydligen är det först i 20-årsåldern som många är fullärda även om dom börjar i väldigt unga år. Det finns även undersökningar som visar att hjärnan inte är helt färdigutvecklad förrän man är över 20 år, så det kanske finns nåt samband där.

Kommer tyvärr inte in på din blogg...

 
Flanören...

Flanören...

23 augusti 2009 08:58

Det är nog sant.
Det går åt tid att nå toppen.
Mina erfarenheter ligger på brottningsområdet.
Har sett många talanger lägga av i 15-årsåldern, när de inser detta.

Ara Abrahamian har erfarenhet och den erfarenheten gör att han är tveksam att ställa upp i London 2012.
Han vet vad det kostar och en gammal kropp kräver mer.

http://www.nabbsjuan.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Tant Grön

23 augusti 2009 09:06

Ja, erfarenhet är inte gratis här i livet, oavsett område och alla är ju inte intresserade av att lägga nästan all sin tid åt en enda sak, som sagt. Dessutom när det gäller idrottmän och -kvinnor blir ju "tacken" ofta en massa skador: såg att t ex Hanna Ljungberg ska lägga av nu med fotbollen pga skador.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - Fredag 9 feb 12:08

En intressant intervju för den som har tid och lust. Det kan vara vettigt att höra vad Putin har att säja och läs gärna även kommentarerna till videon. Får hoppas att den får ligga kvar annars finns den även på Rumble.   Tucker Carlson Interviews...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 08:47

Vi har ju överlag blivit itutade att grönsaker, frukt och bär, rotsaker osv är bra för oss människor för att vi ska få i oss tillräckligt med näring, fibrer osv. Faktum är att väldigt många växter av allehanda slag är giftiga. Alla Solanumväxter är e...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 06:11


Belgiens bönder trappar upp protesterna!      Dramatic Scenes At EU Parliament      ...

Av Tant Grön - Måndag 5 feb 20:04


Izabela om bondeprotesterna runt om i Europa (utom i Sverige!): No Farmers - No Food - No Future     Farmer's protest in Europe - CNN     ...

Av Tant Grön - Lördag 3 feb 05:50


I denna video pratar Izabela om krigen under jorden, i tunnlar som finns överallt på vår Jord och som många har pratat om under flera år nu. När det gäller tunnlar under haven som kanske känns helt omöjligt att tro på, får man tänka att för många tus...

Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7 8 9
10
11 12
13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards