Tant Grön filosoferar över ditt å datt!

Direktlänk till inlägg 24 april 2008

Lågkolhydratkost

Av Tant Grön - 24 april 2008 07:31

Så har då den här veckan snart gjort rätt för sig… Fint väder är det, riktigt våraktigt! Fåglarna skriker i träden på mornarna :o) och det är roligt att vara ute och promenera! Motion behövs alltid men även rätt kost – det finns ju alla möjliga idéer om vad vi ska äta för att må bra och jag har nog äntligen hittat nåt som passar mig! Jag har testat lågkolhydratkost i nästan två veckor nu.


Jag äter alltså inte bröd (jo, lite ibland), potatis, pasta, ris och inte mat som innehåller mycket kolhydrater. Har tidigare trappat ner lite på kolhydrater eftersom man kan ha svårt för att bara tvärt sluta. Det jag äter numera är fisk, kött, en del bönor, fullfeta mjölkprodukter, fet ost, fullfet majonäs, grönsaker, smör, olivolja, linfröolja, rapsolja och kanske nån annan olja framöver men inte vilken som helst, nötter. Tanken från början var självklart att gå ner i vikt, nåt som jag har svårt för och jag vägrar att banta! Men effekten av den här kosten är också att jag blir väldigt pigg och full av energi, jag slipper blodsockerhissningar upp å ner, jag håller mig mätt lägre eftersom maten är fet och… ja, jag känner mig helt enkelt skitpigg! Går jag ner i vikt så blir jag mer än nöjd, men bara det här att det känns bra i kroppen är värt hur mycket som helst.


Dagens ämne: lågkolhydratkost!


Varför har jag inte vetat det här förut? Jag har ju ätit fel i hela mitt liv – lite fett för att inte bli tjock, ändå har jag blivit… ja, tjock! Lättmargarin, lättmjölk (fy va äckligt!), lättfil… ja allt lätt som bara går att hitta. Mycket bröd, lite fett. Vilken ärthjärna man varit! :o) Eller hur Mojz?


Under senare år har jag dock helt slutat att köpa margarin, det är flera år sen nu. Smör och olja är det som gäller! Olivolja, Rapsolja, Linfröolja och några andra goda och nyttiga oljor. Gärna kallpressade. Smör blandar jag med olivolja/nån annan olja plus liiite vatten, detta använder på mackor (dom få jag äter numera) och steker i.


När det gäller pasta och ris har jag länge använt fullkornsprodukter för det mesta, men det är ju ändå massor av kolhydrater det handlar om. Så det är skippat helt och hållet – jag saknar det inte heller. Broccoli är jättegott till kött och fisk, funkar lika bra som potatis tycker jag.


Det här med grönsaker är ju upp till var och en att äta det man gillar. Jag är inte så förtjust i sallad t ex men äter gärna broccoli, blomkål, vitkål… Avocado är mumsigt och fett! Mm… gott gott! Oliver är också mumsigt och fett!


Mjölkprodukter är godare ju fetare dom är, tycker jag. Nu är jag överlycklig över att kunna äta GRÄDDE… mmmmmm… och fjällfil istället för äcklig lättfil, fast det är länge sen jag slutade äta lättfil. Fullfet Creme Fraiche är också gott, gärna som sås till fisk. Vill jag äta efterrätt eller nåt gott på kvällen, då vispar jag grädde med lite vanilinsocker i och äter hallon till, utan socker (frysta alltså, fast tinade!)


Det som gör att den här kosten passar mig är enkelheten! Inga krångliga recept – man plockar bara bort ris, pasta, bröd, potatis i korta drag. Inga problem att gå på restaurang och äta… Inga knepiga recept att följa. Som gjord för mig som inte är så himla förtjust i att laga mat men ändå inte vill äta färdigmat! Att steka en laxbit går fort men är helt suverän mat! Eller att steka en kycklingfilé… några bitar fläskfilé… jätteenkelt! Ändå har man bra mat på tallriken…


Jag har läst mycket om det här i några år, men det kan ju ta tid ibland att hitta rätt tidpunkt att börja. Nu har jag hittat den tidpunkten och känner mig väldigt nöjd med mig själv!


I länklistan till höger finns länken till Annika Dahlqvists blogg. Där har hon massor av information om LHCF-dieten, som den heter… det finns tips om vad man ska äta för att följa dieten…


Oavsett vad man anser om det här, så är det definitivt värt att pröva om man har behov av det, inte enbart för viktens skull!!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - Fredag 9 feb 12:08

En intressant intervju för den som har tid och lust. Det kan vara vettigt att höra vad Putin har att säja och läs gärna även kommentarerna till videon. Får hoppas att den får ligga kvar annars finns den även på Rumble.   Tucker Carlson Interviews...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 08:47

Vi har ju överlag blivit itutade att grönsaker, frukt och bär, rotsaker osv är bra för oss människor för att vi ska få i oss tillräckligt med näring, fibrer osv. Faktum är att väldigt många växter av allehanda slag är giftiga. Alla Solanumväxter är e...

Av Tant Grön - Tisdag 6 feb 06:11


Belgiens bönder trappar upp protesterna!      Dramatic Scenes At EU Parliament      ...

Av Tant Grön - Måndag 5 feb 20:04


Izabela om bondeprotesterna runt om i Europa (utom i Sverige!): No Farmers - No Food - No Future     Farmer's protest in Europe - CNN     ...

Av Tant Grön - Lördag 3 feb 05:50


I denna video pratar Izabela om krigen under jorden, i tunnlar som finns överallt på vår Jord och som många har pratat om under flera år nu. När det gäller tunnlar under haven som kanske känns helt omöjligt att tro på, får man tänka att för många tus...

Translate

Fråga mig

13 besvarade frågor

Omröstning

Vad är viktigast rent konkret för dig när det gäller att skona miljön?
 Välja ekologiskt/KRAV när jag handlar mat.
 Åka tåg istället för flyg så ofta jag kan.
 Åka så lite bil som möjligt.
 Odla egna grönsaker utan konstgödning.
 Undvika allt som innehåller palmolja.
 Undvika alla sojaprodukter som inte är KRAV-märkta.
 Engagera mig i miljörörelsen.
 Vara medlem i WWF (World Wide Fond).
 Vara medlem i Greenpeace.
 Donera pengar till olika miljöprojekt.
 Välja att äta vegetarisk mat.
 Är det någon mening att göra något??
 Men... vem bryr sig???

Presentation


Tant Grön filosoferar över ditt å datt!!

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards